FDV er en forkortelse som utgjør forbokstavene til Forvaltning, Drift og Vedlikehold. Samlet sett utgjør FDV-dokumentasjonen rett og slett en bruksanvisning for bygget. Hva er tilstrekkelig dokumentasjon, hvordan kvalitetssikre innholdet, og hva er kostnader forbundet med innhenting?
Dato: 7. februar 2023
Varighet: Kl. 13.00-16.00
Foreleser: Nils-Erik Christiansen
Pris: Kr 3700,-
Sertifiserte i Norsk takst: Inkludert i årlig etterutdanningsavgift*
Gjennom 10 år har Nils-Erik vært daglig leder i dette BER Byggteknisk Rådgivning AS, som i 2017 ble fusjonert inn i morselskapet hvor Nils-Erik nå er styreleder og HR-ansvarlig partner. Han er alene i Norge om å inneha RICS-godkjennelse innen teknisk due diligence, og er også godkjent som REV (Recognized European Valuer) i den europeiske takseringsorganisasjonen TEGOVA .
Hvordan gjennomføres kurset?
Dette kurset gjennomføres som webinar. Du vil da følge forelesningen live på nett, og du vil kunne stille spørsmål til foreleseren via tale eller chat. Du vil få tilsendt en lenke til webinaret på e-post i god tid før kursstart.
For å delta på et webinar trenger du en PC/Mac og en god internettforbindelse. Vi anbefaler å bruke hodetelefoner med mikrofon. Dette for å unngå å ta opp støy fra rommet du er i når du skal stille spørsmål. Du vil sikkert også unngå å forstyrre andre i hjemmet ditt eller på kontoret. Samme dag som webinaret arrangeres, vil du motta en e-post med instruksjoner du trenger for å logge deg på.
gi deg informasjon om kursreglement ved påmelding.
gi deg praktisk informasjon om kurset i forkant.
gi deg informasjon dersom dine personopplysninger må deles med en tredjepart for gjennomføring av kurs (Gjelder noen samarbeidskurs som kurs i våtrom og naturskade).
gi deg informasjon om eventuelle opptak som gjøres av et webinar.
gi deg tilgang til kursmateriell i etterkant av gjennomført kurs
utstede kursbevis til deg ved fullført kurs
Sertifiserte takstingeniører i Norsk takst får dekket kursavgift for fem fulle kursdager gjennom den årlige etterutdanningsavgiften.
Minimumskravet til etterutdanning er 20 kurstimer i løpet av året. Den faste årlige etterutdanningsavgiften, for takstingeniører som er underlagt kravet om etterutdanning, dekker inntil 50 kurstimer med vanlige etterutdanningskurs i regi av NEAK i løpet av året.
Halv dag (eks. 09.00-12.00): Kurset gir uttelling for 5 kurstimer til etterutdanningen i Norsk takst
Hel dag ( 09.00-15.00): Kurset gir uttelling for 10 kurstimer til etterutdanningen i Norsk takst
2 dagers kurs: Kurset gir uttelling for 20 kurstimer til etterutdanningen i Norsk takst
Som sertifisert i Norsk takst kan du både bytte kurs og melde deg av fra din påloggingsside som medlem. Vær obs på at vi har avmeldingsfrister.
Dersom du ikke er sertifisert i Norsk takst kan du kan melde deg av kurset ved å sende en e-post til post@neak.no. Avmelding kan gjøres inntil en måned før kursstart. Ved avmelding pga. sykdom kan du få kursavgiften refundert mot fremlagt legeattest.
Gjennom dette studiet får du fordype deg i finansielle emner. Dette vil gi deg en god forståelse av regnskap generelt og særegenheter knyttet til eiendomsselskaper, eierseksjonssameier og borettslag. Du vil blant annet lære om analyser av kontantstrømmer og finansielle nøkkeltall.
Inngående bygg-analyse
Studiet gir deg kunnskap om taksering av utbyggingsområder og om hvordan du analyserer rammevilkårene for utbygging og analyser av aktuelle markeder. Du vil lære om taksering av eksisterende næringseiendom og får kunnskap om bygg-analyse med hensyn til forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling.
Analyse av utviklingspotensialet
De juridiske emnene vil gi deg viktig kunnskap om det å analysere utviklingspotensialet. Det er eksempelvis viktig å forstå kontraktsforholdet mellom parter, feil og mangler i kontrakten, rettsvern og partenes forpliktelser. Du vil lære å lese offentlige eller lovfestete dokumenter og du vil få en bra forståelse for regelverket omkring godkjennelse og bruk av tomter og bygninger, blant annet.
Praktisk verditaksering
Videre vil du lære hvordan du angriper den praktiske takseringen gjennom et sett med grunnlagsdata som understøttelse for takseringen. Du vil lære å utarbeide profesjonelle rapporter der behovet for nøyaktighet og fokus på detaljer er viktig. Gjennom å sortere ut all nødvendig informasjon om eiendommen vil du kunne sette opp detaljerte kalkulasjoner for å komme fram til et verdibilde.
Ivaretar internasjonale utdanningskrav
Studiet gir deg kompetanse som ivaretar de internasjonale utdanningskravene MER, utarbeidet av den internasjonale takseringsorganisasjonen TEGoVA. Nettkurs i European Valuation Standards er en del av utdanningen verditaksering av næringseiendommer.
For at du med letthet skal kunne delta på forelesninger uten å måtte sette av flere hele dager etter hverandre, vil du på dette studiet kunne delta på en rekke hyppige, men korte webinarer. Disse kan ha en varighet på to til fire «skoletimer». Egne webinarer fokuserer på prosjektoppgavene som du skal gjennomføre. Alle webinarer blir tatt opp og tilgjengeliggjort under studietiden slik at de kan brukes aktivt i læreprosessen. Åpningsseminaret er fysisk oppmøte.
Dersom målet ditt er å bli sertifisert i Norsk takst, finner du informasjon om krav til sertifisering på deres nettsider. Du kan også kontakte forbundet og be om en prekvalifisering. Vi anbefaler at du gjennomfører en grunnleggende takstfaglig opplæring før du starter på opplæringen i verditaksering av næringseiendommer.
Du kan søke om sertifisering i Norsk takst, som er den ledende bransjeorganisasjonen for landets takstforetak. Medlemmene utfører takstoppdrag over hele landet. Som sertifisert takstingeniør i Norsk takst blir du en del av et solid faglig nettverk.
REV godkjenning
Opplæringen gir deg også muligheten til å søke om å bli godkjent REV-takstingeniør. Ordningen REV (Recognized European Valuer) er i ferd med å få godt fotfeste i Norge. Norsk takst gir den formelle godkjennelsen til kandidater som skal kunne benytte REV-stemplet i sine rapporter. Anerkjennelsen blir tildelt under TEGOVAS navn. For å oppnå anerkjennelse som REV takstmann gjelder prosedyrer fastsatt av Norsk takst.
Sertifiserte takstingeniører i Norsk takst får 15% rabatt på denne takstfaglige opplæringen. Kun gjennom vårt utdanningstilbud i taksering kan du søke om sertifisering i Norsk takst. Norsk takst er den ledende bransjeorganisasjonen for takstforetak i Norge. Som sertifisert bygningssakkyndig eller takstingeniør i Norsk takst blir du en del av et solid faglig nettverk. Du kan bygge på opplæringen i taksering ved å spesialisere deg i tilstandsanalyse eller skadetaksering, for å nevne noe. Du kan be om en prekvalifisering fra Norsk takst. De kan gi deg en bekreftelse på at du oppfyller kravene til bakgrunn når du skal søke om sertifisering.
Det eneste du trenger er en PC/Mac, god internettforbindelse og motivasjon. Bruk hodetelefoner med mikrofon på webinarene. Da unngår du å ta opp støy som kan forstyrre andre deltakere. Dessuten slipper du å forstyrre andre i hjemmet ditt eller på kontoret.
På den takstfaglige opplæringen har vi opptak frem til studiestart. Meld deg på så tidlig som mulig for å sikre deg en plass. Vi behandler påmeldinger helt frem til oppstart eller frem til det er fulltegnet. Meld deg av kostnadsfritt innen 14 dager etter at kontrakten er inngått. Avmelding etter fristen, men før studiestart, kan gjøres mot en kostnad på kr 3000,-. Ved avmelding etter studiestart må full studieavgift betales.
Prisen inkluderer e-bøker og tilgang til nødvendige abonnementer. Papirversjoner kan kjøpes dersom ønskelig. Etter påmelding får du en ordrebekreftelse på epost du brukte ved registrering. Faktura kommer på samme epost etter studiestart. Om du ønsker kan du allerede nå søke om finansiering via Svea
Den takstfaglige opplæringen i verditaksering av næringseiendommer gir deg muligheten til å søke om å bli godkjent REV-takstingeniør. Norsk takst gir den formelle godkjennelsen til kandidater som skal kunne benytte REV-stemplet i sine rapporter.
Teknisk forvaltning: Bygningsfysikk, FDVU og ombygging
Ønsker du formell kompetanse om fornyelse og forvaltning av bygningsmasse? Vi har et unikt nettstudium i samarbeid med Høgskulen på Vestlandet som gir deg 15 studiepoeng.
God teknisk forvaltning sikrer at bygninger holder riktig teknisk standard. Dette studiet har to hoveddeler – fornyelse og forvaltning av eksisterende bygningsmasse og bygningsfysikk. Den første delen legger vekt på teknisk tilstandsanalyse og valg av fornyelsesform.
Bygningsfysikk-delen omfatter en grunnleggende innføring i klimapåkjenninger i form av varmetransport, lufttransport, fukttransport og stråling. Dette blir grunnlaget for forståelsen av oppføring og drift av energieffektive, fuktsikre og miljøvennlige bygninger med godt inneklima.
Målet er å gi deg kunnskap som du kan anvende fra nybygget står ferdig, gjennom en bruksfase, en ombyggingsfase og til slutt en rivingsfase der materialer og komponenter skal sorteres, ombrukes og gjenvinnes.
Undervisningen gjennomføres ved seminarer og selvstudium. Det betyr at du kan gjennomføre studiet på deltid. Du vil få tilgang til e-læringsportalen canvas gjennom Høgskulen på Vestlandet ved oppstart.
To obligatoriske samlinger arrangeres i lokalene til Høgskulen på Vestlandet i Bergen. Du kan velge om du vil delta digitalt via zoom eller fysisk oppmøte i Bergen. Hver samling går over tre dager. Webinarene tas opp slik at de er tilgjengelige også i etterkant.
Seminarer vår 2023
Samling 1 (uke 4): onsdag 25. januar (09:00-17:00) torsdag 26. januar (08:15-17:00) fredag 27. januar (08:15-15:00)
Samling 2 (uke 18) onsdag 3. mai (09:00-17:00) torsdag 4. mai (08:15-17:00) fredag 5. mai (08:15-15:00)
Studiet passer for alle som ønsker å jobbe med eiendomsutvikling eller forvaltning av eiendom. Studentene våre har mange ulike bakgrunner og kommer fra både mindre og større organisasjoner med en jevn fordeling mellom offentlig og privat sektor.
Studiet passer eksempelvis dersom du:
har erfaring fra salg/megling/utleie og ønsker å øke din kompetanse på området
har erfaring fra eiendomsforvaltning eller eiendomsutvikling, og ønsker å øke din kompetanse på området
har erfaring fra byggeledelse/prosjektledelse og ønsker å øke din kompetanse på området.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søkere med utdanning fra land utenfor Norden må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper.
Spørsmål knyttet til opptak? Ta kontakt med opptak@hvl.no
Det er mange karrieremuligheter innenfor dette fagområdet. Det er behov for kompetanse innenfor eksempelvis:
utvikling av eiendom
juridisk og økonomisk forvaltning av eiendom
salg og utleie
koordinering, forhandling og tilrettelegging av prosjekter
Det eneste du trenger er en PC/Mac, god internettforbindelse og motivasjon. Bruk hodetelefoner med mikrofon på webinarene. Da unngår du å ta opp støy som kan forstyrre andre deltakere. Dessuten slipper du å forstyrre andre i hjemmet ditt eller på kontoret.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søkere med utdanning fra land utenfor Norden må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper. Spørsmål knyttet opptak? Ta kontakt med opptak@hvl.no
Studiet gir 15 studiepoeng. Dersom du velger å tar begge delstudier i eiendomsforvaltning får du 30 studiepoeng til sammen. Dette tilsvarer et halvt års studier ved en høyskole eller et universitet. Dermed kan det inngå i en grad. Ønsker du å fullføre en bachelor? Studiepoeng du får fra disse deltidsstudiene vil komme til fradrag for en del studier.
Arbeidshjørne ved Høgskulen på VestlandetLokalene til Høgskulen på VestlandetLokalene ved Høgskulen på VestlandetHøgskulen på Vestlandet i BergenFra oppstartseminaret våren 2023Seminarene kan følges digitalt.
Fagmiljø ved Høgskulen på Vestlandet
Nettstudiet er et samarbeid mellom Norges Eiendomsakademi og Høgskulen på Vestlandet. Høgskulen på Vestlandet har ingeniørutdanning i Bergen, Førde og Haugesund. Institutt for Byggfag i Bergen utdanner byggingeniører på bachelor, master og PhD-nivå. Studiene er bredt sammensatt av byggtekniske fag, samt arkitektur, landskapsforvaltning og miljøforvaltning. Skolen tilbyr en rekke spesialemner til andre enn egne studenter, bl.a. for at yrkesaktive skal kunne oppgradere sin kompetanse innen byggfagene.
Bestill rådgivning for forvaltning og utvikling av eiendom
Dette studiet må du søke om opptak på fra søknadsportalen til Høgskulen på Vestlandet. Vi vil sende deg mer informasjon om hvordan du går frem dersom du sender inn dette skjemaet.
Utvikling av eiendom: juridisk og økonomisk forvaltning
God juridisk og økonomisk forvaltning er avgjørende når du jobber med eiendomsutvikling. Dette nettstudiet er et samarbeid med Høgskulen på Vestlandet og gir deg 15 studiepoeng.
Ønsker du å jobbe med eiendomsutvikling? Dette nettstudiet omfatter eiendomsteori om hva eiendom er, eiendomsgrenser og informasjonssystemet for eiendom. Du får en oversikt over lovsystemet rundt etablering og utbygging av eiendom. Sentralt i nettstudiet står Plan og bygningsloven. Samspillet med annet lovverk er også viktig. Rammebetingelsene som plansystemet er også en del av studieopplegget for nettstudiet i eiendomsutvikling.
Ved all utbygging vil eiendomsøkonomi være viktig. Gjennom I studiet vil det være fokus på verdsetting av eiendom, erverv av eiendom og finansmatematikk. For å jobbe med eiendomsutvikling trenger du også Det vil også en innføring i bruk av analysemetoder for eiendom med bruk av digitale tjenester.
Hvordan gjennomføres studiet?
Undervisningen gjennomføres ved seminarer og selvstudium. Det betyr at du kan gjennomføre studiet på deltid. Du vil få tilgang til e-læringsportalen canvas gjennom Høgskulen på Vestlandet ved oppstart.
To obligatoriske samlinger arrangeres i lokalene til Høgskulen på Vestlandet i Bergen. Du kan velge om du vil delta digitalt via zoom eller fysik oppmøte i Bergen. Hver samling går over tre dager. Webinarene tas opp slik at de er tilgjengelige også i etterkant.
Studiet passer for alle som ønsker å jobbe med eiendomsutvikling eller forvaltning av eiendom. Studentene våre har mange ulike bakgrunner og kommer fra både mindre og større organisasjoner med en jevn fordeling mellom offentlig og privat sektor.
Studiet passer eksempelvis dersom du:
har erfaring fra salg/megling/utleie og ønsker å øke din kompetanse på området
har erfaring fra eiendomsforvaltning eller eiendomsutvikling, og ønsker å øke din kompetanse på området
har erfaring fra byggeledelse/prosjektledelse og ønsker å øke din kompetanse på området.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søkere med utdanning fra land utenfor Norden må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper.
Spørsmål knyttet til opptak? Ta kontakt med opptak@hvl.no
Det er mange karrieremuligheter innenfor dette fagområdet. Det er behov for kompetanse innenfor eksempelvis:
utvikling av eiendom
juridisk og økonomisk forvaltning av eiendom
salg og utleie
koordinering, forhandling og tilrettelegging av prosjekter
Det eneste du trenger er en PC/Mac, god internettforbindelse og motivasjon. Bruk hodetelefoner med mikrofon på webinarene. Da unngår du å ta opp støy som kan forstyrre andre deltakere. Dessuten slipper du å forstyrre andre i hjemmet ditt eller på kontoret.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søkere med utdanning fra land utenfor Norden må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper. Spørsmål knyttet opptak? Ta kontakt med opptak@hvl.no
Studiet gir 15 studiepoeng. Dersom du velger å tar begge delstudier i eiendomsforvaltning får du 30 studiepoeng til sammen. Dette tilsvarer et halvt års studier ved en høyskole eller et universitet. Dermed kan det inngå i en grad. Ønsker du å fullføre en bachelor? Studiepoeng du får fra disse deltidsstudiene vil komme til fradrag for en del studier.
Fagmiljø ved Høgskulen på Vestlandet
Nettstudiet er et samarbeid mellom Norges Eiendomsakademi og Høgskulen på Vestlandet. Høgskulen på Vestlandet har ingeniørutdanning i Bergen, Førde og Haugesund. Institutt for Byggfag i Bergen utdanner byggingeniører på bachelor, master og PhD-nivå. Studiene er bredt sammensatt av byggtekniske fag, samt arkitektur, landskapsforvaltning og miljøforvaltning. Skolen tilbyr en rekke spesialemner til andre enn egne studenter, bl.a. for at yrkesaktive skal kunne oppgradere sin kompetanse innen byggfagene. Fagansvarlige ved Høgskulen på Vestlandet:
Arve Leiknes, Instituttleiar, Institutt for byggfag.
Thorbjørn Kaland, Råggivar, Administrasjon ved FIN.
Bestill rådgivning for forvaltning og utvikling av eiendom
Dette studiet må du søke om opptak på fra søknadsportalen til Høgskulen på Vestlandet. Vi vil sende deg mer informasjon om hvordan du går frem dersom du sender inn dette skjemaet.
Jeg ble etter studiene fast ansatt som eiendomsutvikler i et eiendomsfirma. jeg gikk så videre til å bli prosjektleder og forvalter for 23 bygårder i Oslo. Jobben består av å forvalte circa 320 leiligheter, 800 leietakere og prosjektleder på oppussing av bygårder og leiligheter. Dette hadde jeg nok ikke hatt om jeg ikke fikk Norges Eiendomsakademi på min CV.