Taksering av skade på bygninger og løsøre med skjønn
I opplæringen i taksering av skade er skjønn, byggeteknikk og fuktproblematikk sentrale temaer. Du får kompetanse om skadetaksering og rapportering, skjønn, innbo, forsikringsforståelse, byggeteknikk, skadebehandling og skadebegrensninger.

Om skadetaksering
Skadetaksering omfatter taksering av vann-/rørskader, brann- /sotskader, sopp- /råteskader, hærverk-/innbruddskader, skadedyr og naturskade. Du vil tilegne deg ferdigheter slik at du kan taksere innbo og løsøre, og til å utarbeide skaderapporter som setter forsikringsselskapet i stand til å gjennomføre skadebehandling i henhold til forsikringsvilkårene. Du lærer å bygge opp rutiner og sjekklister for takseringsarbeidet. Det å lære god planlegging er sentralt for at du skal kunne legge til rette for gjennomføring av reparasjonsarbeid. Like viktig er det at du lærer å utføre enkle beregninger i bygningsfysikk og ser hvordan du kan gjøre gode materialvalg.
Emner i opplæringen i taksering av skade:
- hva er skadetaksering
- skjønn på bygninger og innbo
- reklamasjonstaksering
- forsikring for skade og naturskade
- innbo og løsøre
- skaderapporter
- planlegging, styring og gjennomføring av skadebahandling
- skadebegrensning
- naturskade og bygningskonstruksjoner
- fukt i bygninger
- skade på tekniske anlegg
- muggsopp i bygninger
«Ved taksering av skade kreves det at du har evnen til å sette deg inn i andres situasjon. Du vil møte mennesker i sårbare situasjoner. Derfor bør du trives med å snakke godt med ulike typer mennesker som må kunne stole på deg og ditt arbeid».
Thomas Raimet, Takstgruppen AS.

Hvordan gjennomføres opplæringen?
Opplæringen er nettbasert med forelesing via webinarer på til sammen 8 dager. På e-læringsportalen legges det til rette for egenstudier ved hjelp av eksempelvis e-bøker, oppgaver, videoer og digitale leksjoner. Du kan se din egen fremgang og hvor mye som gjenstår før du når din neste milepæl. Du får tilbakemeldinger på innleverte arbeidskrav og veiledning i forbindelse med prosjektoppgavene.
For å kunne jobbe med taksering så må du først og fremst ha en relevant byggeteknisk bakgrunn som for eksempel bygg ingeniør, mesterbrev eller bakgrunn fra teknisk fagskole. Dersom du har en slik bakgrunn er du en god kandidat for dette studiet.
- bakgrunn som byggmester (tømrer eller murer)
- teknisk fagskole – bygg
- bygningsingeniør
- arkitekt
Den takstfaglige opplæringen gir meget nyttig kompetanse for deg som jobber eller ønsker å jobbe med skade innenfor bygg- og eiendomsbransjen. Opplæringen kvalifiserer til søknad om sertifisering i Norsk takst, som er den ledende bransjeorganisasjonen for landets takstforetak. Som sertifisert i Norsk takst blir du en del av et solid faglig nettverk. Videre så åpner opplæringen for en fordypning i naturskade gjennom en takstfaglig opplæring som går i samarbeid med Landbruksdirektoratet, takstbransjen og Norsk Naturskadepool.
Sertifiserte takstingeniører i Norsk takst får 15% rabatt på denne takstfaglige opplæringen. Kun gjennom vårt utdanningstilbud i taksering kan du søke om sertifisering i Norsk takst. Norsk takst er den ledende bransjeorganisasjonen for takstforetak i Norge. Som sertifisert bygningssakkyndig eller takstingeniør i Norsk takst blir du en del av et solid faglig nettverk. Du kan bygge på opplæringen i taksering ved å spesialisere deg i tilstandsanalyse eller skadetaksering, for å nevne noe. Imidlertid kan det være at du ønsker å være helt sikker på om du er kvalifisert. I det tilfellet kan du be om en prekvalifisering. Følgelig kan Norsk takst gi deg en bekreftelse på at du oppfyller kravene til bakgrunn når du skal søke om sertifisering.
Det eneste du trenger er en PC/Mac, god internettforbindelse og motivasjon. Bruk hodetelefoner med mikrofon på webinarene. Da unngår du å ta opp støy som kan forstyrre andre deltakere. Dessuten slipper du å forstyrre andre i hjemmet ditt eller på kontoret.
På den takstfaglige opplæringen har vi opptak frem til studiestart. Meld deg på så tidlig som mulig for å sikre deg en plass. Vi behandler påmeldinger helt frem til oppstart eller frem til det er fulltegnet. Meld deg av kostnadsfritt innen 14 dager etter at kontrakten er inngått. Så fremt din avmelding skjer etter fristen, men før studiestart, vil den gå i orden mot en kostnad på kr 3000,-. Ved avmelding etter studiestart må full studieavgift betales.
Prisen inkluderer e-bøker og tilgang til nødvendige abonnementer. Papirversjoner kan kjøpes dersom ønskelig. Etter påmelding får du en ordrebekreftelse på epost du brukte ved registrering. Etter det kommer faktura på samme epost, ved studiestart. Om du ønsker kan du allerede nå søke om finansiering via Svea
Taksering av skade på bygninger og løsøre med skjønn
Bestill rådgivning for taksering
Har du spørsmål?


I vår podcast Takstpraten kan du lytte til fageksperter fra takst- og eiendomsbransjen som virkelig kan regelverk knyttet til boligbygg.
Takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig?
Fageksperter innen taksering har tradisjonelt benyttet tittelen takstmann. Nå benytter mange heller den kjønnsnøytrale tittelen takstingeniør. Mange av de som jobber med taksering har en bakgrunn som byggingeniør eller fagskoleingeniør. Tittelen bygningssakkyndig blir benyttet for å titulere en person som kan utføre tilstandsanalyser etter de nye reglene for trygg bolighandel. Du vil se at tittelen er benyttet i forskrift til avhendingslova.
Bli sertifisert takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig
Kun gjennom vår takstutdanning kan du bli kvalifisert til å søke om medlemskap og sertifisering i Norsk takst. Å være sertifisert takstingeniør i Norsk takst er et kvalitetsstempel som verdsettes i markedet. Norsk takst tilbyr et unikt fagmiljø, og svært mange gode medlemsfordeler. Dersom målet ditt er å bli sertifisert anbefaler vi at du setter deg inn i deres krav til medlemskap. Du kan også be om en prekvalifisering før du starter på takstutdanningen din.