Lurt å sjekke før visning

Takstmann Rune Sandell

Som kjøper har du kort tid på å bestemme deg etter at siste visning er holdt.

Mye viktig informasjon kan imidlertid gjennomgås på forhånd, påpeker takstmann Rune Sandell. 

– Hvis du er interessert i en bolig bør ikke visningen være startpunktet for å gjøre undersøkelser. Da kan det bli for knapp tid til frem til budgivning, sier Sandell.

Han er daglig leder i Takstcompagniet AS i Oslo. Bedriften er en del av kontorfellesskapet Takstpartner, som huser drøyt 20 takstmenn med base på Sinsen i Oslo og Romerike i Akershus. Alle er sertifiserte medlemmer i Norges TakseringsForbund.

Sandells erfaring er at mange som går på leilighetsjakt i hovedstaden er ute i siste liten når det er behov for mer informasjon, eller hjelp til å tolke opplysninger.

– Takstmenn får en del henvendelser rett etter at visning er holdt, men om kvelden og i helgene er det jo ikke alltid vi er tilgjengelige. Det kan være smart å skaffe seg salgsoppgave og annen informasjon i forkant, og undersøke en dag eller to i forveien.

Blant annet anbefaler Sandell å gjøre seg kjent med prisnivået på tilsvarende boliger i samme område, og sjekke planer for rehabilitering og vedlikehold når det dreier seg om et sameie eller borettslag.

– Det er viktig å kjenne sameiets økonomi, antatt kostnad på planlagte prosjekter og om man må regne med ekstra innbetalinger og snarlige husleieøkninger.

Under selve visningen mener han det er viktig å holde hodet kaldt, og ikke la seg blende av kreativt stylistarbeid.

– Legg heller vekt på dyre bygningsdeler alder og kvalitet. Sjekk om du som eier må påregne snarlig utbedring av for eksempel vann og avløp, vinduer og elektrisk anlegg. De færreste har råd til en stor ekstrautgift rett etter et boligkjøp.