Bygg sikrere – Lær mer om byggematerialer

Byggeteknikk (1)

Du kan spare store summer eller unngå kostbare byggeskader ved å lære deg mer om forskjellige byggematerialers egenskaper.

– Ved å kunne mer om stål, betong og tre, unngår du å bli lurt til å bruke dyrere løsninger enn det er behov for. Det blir ikke mer sikkert enn sikkert. Overdimensjonering er pengesløsing. Det er et helt åpenbart behov for mer kunnskap om materialvitenskap blant de som jobber med utvikling av eiendom, byggeledelse, prosjektledelse og taksering i Norge i dag. Det vil gi deg et langt bedre grunnlag for å følge opp prosjektene, sier høgskolelektor og sivilingeniør Geir Flote.

Interessert? Få mer informasjon om kurset her

Tre dagers spesialkurs om byggematerialers egenskaper

I regi av Norges Eiendomsakademi (NEAK) holder han et tre dagers spesialkurs i byggeteknikk, hvor deltakerne får helt grunnleggende kunnskaper om materialers egenskaper. Her lærer de også å fastslå laster og dimensjoner ved hjelp av enkle beregninger og standardiserte tabeller.

– I dag er en prosjektleder eller eiendomsutvikler helt prisgitt fagfolkenes vurderinger og materialvalg. Ved å lære seg det mest grunnleggende om materialenes egenskaper og det å kunne foreta enkle beregninger, vil de i langt større grad kunne følge opp og ha kontroll på prosjektene sine. De får rett og slett verktøyene for en god dialog med fagfolkene, sier Flote.

Les også: Her er 5 gode grunner til å studere ved NEAK

Viktig kunnskap for lavere levetidskostnader

I NEAK-kurset vil også dagens standard, som er basert på eurokoder, gjennomgås. Ifølge Flote er en standard imidlertid ingen garanti for at ting går av seg selv.

– En entreprenør eller utbygger kan likevel velge å bruke større dimensjoner enn det er behov for. Det vil i de fleste tilfeller gjøre jobben dyrere. Det er også viktig å kunne standarden og å bruke den. Overholdes den ikke, kan underdimensjonering og påfølgende sammenbrudd eller skader bli konsekvensen, sier den erfarne sivilingeniøren.

Kurset har et spesielt fokus på betong, men også på stål og treverk.

– Deltakerne vil få svar på hva som påvirker betongens egenskaper, tilsetningsstoffer, typiske skader og gode utbedringsmetoder for dette. Dette er svært viktig kunnskap for alle som tenker levetid og levetidskostnader, men også er opptatt av kvalitet og sikkerhet, sier Flote, som selv har styrt flere store offentlige utbyggingsprosjekter.

Lær deg å beregne snø- og vindbelastning på bygg

Kurset vil også gjøre deltakerne i stand til selv å utføre enkle lasteberegninger.

– Vi vil ha et særlig fokus på det som er mest relevant for det norske markedet, nemlig snø- og vindlast. Her vil deltakerne lære hvordan de enkelt beregner snølast på forskjellige typer tak i henhold til Norsk Standard/eurokodene samt vindlastberegninger på vegg og tak, avslutter sivilingeniøren og høgskolelektoren.

Meld deg på spesialkurset her

 

Oppdatert februar 2019.