Hva lærer du?
Opplæringen Tilstandsanalyse av boliger gir deg oppdatert kompetanse som er i tråd med lovendringen for bolighandel. Du får en tung teoretisk forankring. For at du skal bli kvalifisert til å kunne søke om sertifisering i Norsk takst er dette helt sentralt. En tilstandsrapport beskriver boligens tilstand samt skader eller avvik som takstingeniøren har funnet ved sin undersøkelse.
Du skal bli rustet til å møte utfordringer knyttet til lover, regelverk, bygningskonstruksjoner og tekniske anlegg. Videre lærer du om fukt-, sopp- og råteproblematikk, estetikk og restlevetid. Du får relevant kunnskap om metoder for vurdering av byggverks teknisk tilstand og kunnskap og relevant lovverk og standarder. For at du skal få et realistisk innblikk i den praktiske hverdagen, bruker vi flere forelesere fra takstbransjen.

Faglig innhold for tilstandsanalyse av boliger:
- formelle rammer, lover og krav ved tilstandsanalyse
- innføring i tilstandsanalyse, NS3424, NS3940 og NS3600
- fuktproblematikk
- teknisk, funksjonell, økonomisk, estetisk og restlevetid
- miljøfarlige stoffer
- brukbarhet, sikkerhet og energi
- sopp og råte, inne- og utemiljø
- utvendige bygningskonstruksjoner
- innvendige bygningskonstruksjoner
- tekniske anlegg: ventilasjon, varme, sanitær og elektro
- rapportformer: boligsalg, reklamasjon, generell tilstand og byggsertifisering
Undervisningsform
Undervisningen på Tilstandsanalyse av boliger gjennomføres gjennom selvstudium fra vår e-læringsplattform Moodle og via webinarer. Selv om opplæringen er nettbasert, får du muligheten til å snakke med både forelesere og medstudenter på nett. Ettersom din trivsel som student er avgjørende, benytter vi digitale verktøy som legger til rette for samarbeid og diskusjon. Som nettstudent er det viktig at du arbeider strukturert og målrettet. Derfor lager vi digitale leksjoner som gjør dette enkelt for deg. Du skal arbeide med oppgaver og forberede deg til samlinger i løpet av opplæringen Tilstandsanalyse av boliger.
Samlinger via webinar
Samlingene på opplæringen Tilstandsanalyse av boliger gjennomføres som webinarer. Derfor gjør vi vårt beste for å gi deg en god opplevelse av disse. På webinarene møter du fageksperter fra takstbransjen, fagskoler og høyskoler. Gjennom veiledning skal vi støtte deg som student og vurdere dine kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. En dytt i riktig retning eller klapp på skuldra – vi er med deg hele veien! .
Webinarer våren 2024
- 15. og 16. januar
- 6., 7. og 8. mars
- 2. mai
For å kunne jobbe med taksering så må du først og fremst ha en relevant byggeteknisk bakgrunn som for eksempel bygg ingeniør, mesterbrev eller bakgrunn fra teknisk fagskole. Dersom du har en slik bakgrunn er du en god kandidat for dette studiet.
- bakgrunn som byggmester (tømrer eller murer)
- teknisk fagskole – bygg
- bygningsingeniør
- arkitekt
Vår takstfaglige opplæring gir deg flere karrieremuligheter. Nye regler for kjøp og salg av brukt bolig har gitt en stor etterspørsel etter kvalifiserte bygningssakkyndige. Samtidig gir økt ekstremvær behov for flere takstingeniører innenfor skadetaksering. Ønsker du ikke å jobbe som takstingeniør kan du søke jobb som rådgiver innenfor bygg- og eiendom.
Kun gjennom vårt utdanningstilbud i taksering kan du søke om sertifisering i Norsk takst. Norsk takst er den ledende bransjeorganisasjonen for takstforetak i Norge. Som sertifisert bygningssakkyndig eller takstingeniør i Norsk takst blir du en del av et solid faglig nettverk. Du kan be om en prekvalifisering fra Norsk takst. De kan gi deg en bekreftelse på at du oppfyller kravene til bakgrunn når du skal søke om sertifisering.
Det eneste du trenger er en PC/Mac, god internettforbindelse og motivasjon. Bruk hodetelefoner med mikrofon på webinarene. Da unngår du å ta opp støy som kan forstyrre andre deltakere. Dessuten slipper du å forstyrre andre i hjemmet ditt eller på kontoret.
På den takstfaglige opplæringen har vi opptak frem til studiestart. Meld deg på så tidlig som mulig for å sikre deg en plass. Vi behandler påmeldinger helt frem til oppstart eller frem til det er fulltegnet. Meld deg av kostnadsfritt innen 14 dager etter at kontrakten er inngått. Avmelding etter fristen, men før studiestart, kan gjøres mot en kostnad på kr 3000,-. Ved avmelding etter studiestart må full studieavgift betales.
Prisen inkluderer e-bøker og tilgang til nødvendige abonnementer. Papirversjoner kan kjøpes dersom ønskelig. Etter påmelding får du en ordrebekreftelse på epost du brukte ved registrering. Faktura kommer på samme epost etter studiestart. Om du ønsker kan du allerede nå søke om finansiering via Svea

Som takstingeniører fungerer vi ikke bare som kontrollører for eksisterende boliger/bygninger. Vi er også rådgivere for fremtidige prosjekter, mulige valg av løsninger og vi engasjeres som uavhengig part for kvalitetssikring.
Thomas Tandberg fra Taksator
Bestill rådgivning for taksering
Har du spørsmål?

Takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig?
Fageksperter innen taksering har tradisjonelt benyttet tittelen takstmann. Nå benytter imidlertid mange heller den kjønnsnøytrale tittelen takstingeniør. Mange av de som jobber med taksering har en bakgrunn som byggingeniør eller fagskoleingeniør. Tittelen bygningssakkyndig blir benyttet for å titulere en person som kan utføre tilstandsanalyser etter de nye reglene for trygg bolighandel. Derfor er tittelen benyttet i forskrift til avhendingslova.
Bli sertifisert takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig
Kun gjennom vår takstutdanning kan du bli kvalifisert til å søke om medlemskap og sertifisering i Norsk takst. Å være sertifisert takstingeniør i Norsk takst er et kvalitetsstempel som verdsettes i markedet. For eksempel tilbyr Norsk takst et unikt fagmiljø og svært mange gode medlemsfordeler. Dersom målet ditt er å bli sertifisert anbefaler vi at du setter deg inn i deres krav til medlemskap. Før du starter på takstutdanningen kan du be om en prekvalifisering. Da kan du få vite om du vil kvalifisere til sertifisering etter endt utdanning.