Energirådgiver

Som energirådgiver hjelper du både boligeiere og bedrifter med smarte, energieffektive valg. Kurset er oppført i deres kursoversikt – et kvalitetsstempel for deg som vil bygge kompetanse innen energi og bærekraft.

  • Oppstart: Høst 2025
  • Søknadsfrist: 14.08.2025
  • Varighet: Ett semester
  • Gjennomføring: Nettbasert
  • Underviser: Byggingeniør Viggo Leikanger, Fagskulen Vestland
  • Pris: Kr 25 000,-
  • Inkludert: Byggforskserien og Simien pro
  • Antall plasser: Begrenset. Søk nå!
kiwa sertifisert

Bli en trygg og kompetent energirådgiver!

Dette kurset er laget for deg med byggfaglig bakgrunn som ønsker å bli en trygg og kompetent energirådgiver. Du lærer hvordan du kartlegger energitilstanden i boliger og næringsbygg, og hvordan du utarbeider energirapporter med konkrete, prioriterte forslag til tiltak.

Etter fullført kurs vil du blant annet kunne:

  • gi råd og veiledning om energieffektiv oppgradering av bolig og yrkesbygg
  • gjennomføre energianalyser og vurdere lønnsomme tiltak i tråd med TEK17 og EUs energidirektiv
  • bruke verktøyet Simien i praktisk energivurdering og rapportering

Kurset kombinerer teori med praktiske øvelser og gir deg kompetansen som etterspørres i et marked i rask utvikling.

kiwa sertifisert

Kvalitet i alle ledd

Vi er sertifisert etter ISO 21001 — Ledelsessystemer for utdanningsorganisasjoner.

Slik gjennomfører du kurset energirådgiver

Kurset gjennomføres på deltid over ett semester, og er tilrettelagt for deg som ønsker fleksibilitet i hverdagen. Undervisningen er 100 % nettbasert, slik at du kan studere i ditt eget tempo innenfor kursperioden. For å gi deg best mulig læring, har vi utviklet en kombinasjon av videoforelesninger og oppgaver tilgjengelig på vår e-læringsportal. I tillegg tilbyr vi frokost- og kveldswebinarer i sanntid. Disse er frivillige, men vi anbefaler å delta for å få mest mulig utbytte av kurset.

Du jobber med oppgaver gjennom hele kurset, og leverer innen en fastsatt frist. I kursbeskrivelsen (lenke nedenfor) finner du mer informasjon om omfang og forventet egenarbeid. På første frokostwebinar får du en god introduksjon til kurset og hva som forventes av deg.

© Simien – brukt med tillatelse
© Simien – brukt med tillatelse
Energirådgiver modul 1 energimerking
Viggo Leikanger

Underviser fra Fagskulen Vestland

Underviser Viggo Leikanger er utdannet Byggingeniør og har fagbrev som elektriker. Han har allsidig praksis fra Tine, GK og Aker Solutions. I dag underviser han ved Fagskulen Vestland på linjene KEM og Bygg i emnene bygningsfysikk, klima, energi og miljø samt vannboren varme- og kuldesystemer. Kort sagt, alt som har med energibruk og energirådgivning i bygg å gjøre.

Faglig innhold energirådgivning

Emne 1Emne 2
Grunnleggende bygningsfysikkBruk av Simien for energiberegning  
Byggteknisk forskrift Varmepumpeteknikk  
Forskrift om energimerkingVannbåren varme 
Grunnleggende innføring i SimienNS3031
Areal, volum, vinduer og dørerTEK17 
U-verdier, kuldebruer, ventilasjon og varmeanlegg i boligBygningsfysikk 
Lekkasjetall og terrengskjermingEnergisimulering 
EnergimerkingLønnsomhetsberegninger 
Støtteordninger EnovaEnergi- kostnadsanalyse 
SD-anlegg
Energibruk med isolasjon og med tekniske installasjoner 
Utskifting av vinduer/dører 
Etterisolering og hensyn til arkitektur 
Prioritering av energitiltak 
Energirattest 
Støtteordninger Enova 
Innhold kurs i energirådgivning (Emne 1 og emne 2 slås sammen fra høst 2025)

Har du spørsmål?

Hvem kan energimerke hva?

Eksisterende boliger: Den som eier en bolig, kan energimerke boligen. Dersom noen andre skal energimerke for deg, for eksempel familie, venner, eiendomsmegler eller takstmann, skal denne personen logge på som seg selv gjennom ID-porten og søke opp boligen din under fanen «Finn bolig».

Nye boliger: Nye boliger skal alltid energimerkes av en ekspert. Skal du overta en ny bolig, må du påse at den er energimerket før du overtar. En ekspert kan være takstmann, rådgivende ingeniør og andre som dekker de kompetansekravene som er stilt. Kompetansekravene til ekspertene er definert i forskriften.

Energirådgivning: Energirådgiver som ønsker å tilby energirådgivning til boligeiere må oppfylle kravene til kompetanse hos Enova for å kunne registrere seg som energirådgiver.

Krav til kompetanse i energiforskriften: § 17.Kompetansekrav til å utføre energimerking.

Yrkesbygg: For virksomheter som utfører energimerking av yrkesbygg eller bygning med flere boenheter, jf. § 5 til § 9, kreves det at virksomheten innehar ingeniørkompetanse på bachelornivå med hovedvekt på bygningsteknikk- og energifag og minimum to års praksis fra energiberegninger for bygninger med tekniske anlegg. Virksomheten må benytte personell med nødvendige og relevante kvalifikasjoner til å utføre energimerkingen.

Boliger: For energimerking av nye bygninger, jf. § 5 til § 7, kreves det opplæring og praksis som tilsvarer de til enhver tid gjeldende krav for ansvarlig prosjekterende innen relevant tiltaksklasse, jf. plan- og bygningsloven. Kompetansekravene er oppfylt dersom virksomheten som er ansvarlig for merkingen har personell med den nødvendige kompetansen, og denne benyttes for energimerkingen. Den som selv ikke oppfyller kravet til kompetanse, kan energimerke dersom vedkommende jobber i en virksomhet med den nødvendige kompetansen jfr. § 17 i energimerkeforskriften.

Fag- og svennebrev: Den som har fag- eller svennebrev, eller tilsvarende, kan energimerke boliger dersom vedkommende jobber i en virksomhet med den nødvendige kompetansen jfr. § 17 i energimerkeforskriften.

Mesterbrev: Den som har mesterbrev eller tilsvarende og minimum fire år med relevant praksis, kan energimerke bygninger med tiltaksklasse 1, som er småhusbebyggelse, båtnaust og mindre lagerbygninger. Kan energimerke ut over dette dersom vedkommende jobber i en virksomhet med den nødvendige kompetansen jfr. § 17 i energimerkeforskriften.

Fagskoleingeniør eller bachelor: Den som har høyere fagskolegrad med 120 studiepoeng, eller tilsvarende med 10 år med relevant yrkeserfaring, eller bachelorgrad i ingeniørutdanning, høgskolegrad eller tilsvarende grad med 180 studiepoeng, eller tilsvarende med minimum 6 år med relevant yrkeserfaring, kan energimerke bygninger med tiltaksklasse 2, som er for eksempel boligblokker, skoler, publikumsbygg, arbeidsbygg og driftsbygninger. Kan energimerke ut over dette dersom vedkommende jobber i en virksomhet med den nødvendige kompetansen jfr. § 17 i energimerkeforskriften.