Bygningssakkyndig for tilstandsanalyse
Fordypningsområdet bygningssakkyndig for tilstandsanalyser gir deg en fagskoleutdanning i taksering og tittelen fagskoleingeniør. Denne fagskoleutdanningen passer for deg som har gått bygglinje på videregående.

Hva lærer du?
En fagskoleutdanning er en yrkesrettet utdanning som bygger på videregående opplæring. Fagskoleutdanningen gir studiepoeng og er en fullverdig høyere utdanning innenfor yrkesfag, med en faglig bredde tilsvarende høgskoleutdanning.
I tråd med lovendring for bolighandel
Det første året er felles med fordypning bygg og gir en grunnleggende innføring i bygningsfysikk, tegning, geomatikk og mekanikk. Videre i utdanningen får du opplæring i tilstandsanalyser, vedlikeholdsplanlegging, kalkulasjon og fordypning i bygningsfysikk. Fagskoleutdanningen ble etablert som følge av lovendringen for bolighandel og gir deg den tyngste takstutdanningen i landet.
Hvordan gjennomføres fagskoleutdanningen?
Dette er en tverrfaglig nettbasert utdanning som du gjennomfører på deltid. På e-læringsplattformen finner du fagstoff, oppgaver og videoer som du kan arbeide med når du selv har tid. Du orienterer deg i læringsstoff i forkant av hver nettsamling. Utdanningen er beregnet til ca. 15-20 timers egeninnsats pr. uke. Som student får du en individuell og skriftlig tilbakemelding med veiledning fra læreren på læringsnotater og innleveringsoppgaver. Du får anledning til å forbedre notater og innleveringer ut fra veiledningen.
Gjennomføring hvert skoleår er slik:
- Tre nettsamlinger. Fire undervisningsdager pr. samling. Åtte timer undervisning pr. dag
- Seks nettsamlinger. To undervisningsdagar pr. samling. Sju timer undervisning pr. dag.
Utdanningen passer for deg som har gått bygglinje på videregående (tidligere yrkesskolen), eller som har erfaring innenfor byggfag og som ønsker formell kompetanse/utdanning i taksering. Grunnlaget for opptak til fagskole er fullført og bestått videregående opplæring med relevant fagbrev/svennebrev. Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.
Formell kompetanse etter utdanningen: Fagskoleingeniør.
Etter fullført og bestått fagskoleutdanning i Bygningssakkyndig får du et vitnemål fra offentlig fagskole. Vitnemålet omfatter de emner som inngår i utdanningen, med omfang i studiepoeng og de karakterene som er oppnådd. Vitnemålet merkes med begrepet Vocational Diploma (VD) med tanke på internasjonal bruk. Du kan søke om sertifisering i Norsk takst, som er den ledende bransjeorganisasjonen for landets takstforetak. Medlemmene utfører takstoppdrag over hele landet, på ulike fagfelt som bolig, skade, landbruk, el-takst og teknologi- og spesialområder. Som sertifisert bygningssakkyndig/takstmann i Norsk takst blir du en del av et solid faglig nettverk. Fagskoleingeniører med fullført studium som Bygningssakkyndig ved Fagskulen Vestland vil kvalifisere til medlemskap og sertifisering i Norsk Takst etter endt fagskoleutdanning og bestått eksamen som Bygningssakkyndig. Sertifikatstrukturen og krav til praksis skal gjennomgås og fornyes når endelige krav etter den nye forskriften til avhendingsloven er klare.
Du trenger egen pc med operativsystem Windows. Som student vil du bli tildelt Office 365. Sørg for at du har et webkamera på din pc og bruk hodetelefoner som er støyreduserende. Du bør ha stabil internettforbindelse med minimum hastighet tilsvarende mobilt nettverk 4G. Det blir viktig å kunne dele ressurser og å samarbeide med andre gjennom digitale verktøy.
Dersom du starter med å melde deg på her fra denne siden kan vi sende deg informasjon om hvordan du søker formelt via samordna opptak. Når du søker på fagskoleutdanning gjennom det nasjonale opptaket, søker du elektronisk på samordna opptak.
Bygningssakkyndig for tilstandsanalyse
Denne fagskoleutdanningen må du søke om opptak på fra søknadsportalen i samordna opptak. Vi vil sende deg mer informasjon om hvordan du går frem dersom du sender inn dette skjemaet.Bestill rådgivning for taksering
Har du spørsmål?


I vår podcast Takstpraten kan du lytte til fageksperter fra takst- og eiendomsbransjen som virkelig kan regelverk knyttet til boligbygg.
Takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig?
Fageksperter innen taksering har tradisjonelt benyttet tittelen takstmann. Nå benytter mange heller den kjønnsnøytrale tittelen takstingeniør. Mange av de som jobber med taksering har en bakgrunn som byggingeniør eller fagskoleingeniør. Tittelen bygningssakkyndig blir benyttet for å titulere en person som kan utføre tilstandsanalyser etter de nye reglene for trygg bolighandel. Du vil se at tittelen er benyttet i forskrift til avhendingslova.
Bli sertifisert takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig
Kun gjennom vår takstutdanning kan du bli kvalifisert til å søke om medlemskap og sertifisering i Norsk takst. Å være sertifisert takstingeniør i Norsk takst er et kvalitetsstempel som verdsettes i markedet. Norsk takst tilbyr et unikt fagmiljø, og svært mange gode medlemsfordeler. Dersom målet ditt er å bli sertifisert anbefaler vi at du setter deg inn i deres krav til medlemskap. Du kan også be om en prekvalifisering før du starter på takstutdanningen din.
Relatert takstfaglig opplæring
Dersom du allerede har byggeteknisk bakgrunn og ønsker å videreutdanne deg til takstingeniør, kan du ta en kortere nettbasert opplæring i taksering.
j