Godskriving og fritak
Dokumentasjon av realkompetanse kan gi deg grunnlag for fritak. Det betyr at du kan få fritak for beståtte emner fra annen godkjent fagskoleutdanning/utdanning med samme antall studiepoeng eller minst tilsvarende på samme nivå.

Søknad om godkjenning av godskriving eller fritak må du framsette skriftlig til studiestedet innen en måned etter oppstart av emnet. Søknaden må inneholde nødvendig dokumentasjon. Det er skolen som fatter vedtak om godskriving og fritak. Vedtaket er et enkeltvedtak og kan påklages med en frist på tre uker fra det tidspunkt underretningen om vedtaket er kommet frem til vedkommende søker.
Fritak
Dokumentasjon av realkompetanse kan gi grunnlag for fritak. Fritak på bakgrunn av realkompetanse må baseres på en faglig vurdering. Da vurderer vi om din bakgrunn fra arbeidsliv, frivillig sektor, utdanning og/eller annet, dvs. formell, ikke-formell og uformell kompetanse, samlet kan gi grunnlag for fritak for del av fagskoleutdanning.
Du kan søke fritak for emner på grunnlag av annen dokumentert relevant utdanning og kompetanse. Du kan få fritak for beståtte emner fra annen godkjent fagskoleutdanning/utdanning med samme antall studiepoeng eller minst tilsvarende på samme nivå i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR). Dette i den utstrekning utdanningen oppfyller de faglige krav for emnet eller emnene det søkes fritak for. Naturligvis skal det ikke gis dobbel uttelling for samme faginnhold.
Godskriving
Som student kan du godskrives beståtte emner fra annen godkjent, men ikke fullført fagskoleutdanning med samme antall studiepoeng eller minst tilsvarende på samme nivå i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR). Dette i den utstrekning utdanningen oppfyller de faglige krav for emnet eller emnene det søkes om godskriving for. Godskriving kan bare skje mellom fagskoleutdanninger på samme eller nært beslektet fagområde. Det skal naturligvis ikke gis dobbel uttelling for samme faginnhold. Du sender dokumentasjon til fagskolen med rett kopi.
Fyller du 23 år eller mer det året du skal søke om opptak, kan du få generell studiekompetanse på grunnlag av 23/5-regelen.
- Du må være 23 år eller eldre i opptaksåret.
- Du må ha minst 5 års relevant praksis uten fagbrev, og med realkompetanse i felles allmenne fag tilsvarende læreplanene Vg1 (grunnkurs) og Vg2 (videregående kurs) i yrkesfaglige utdanningsprogram (studieretning).
- Har du utdanning fra land utenfor Norden må du fylle norskkravet for opptak, jf. Forskrift om opptak til høyere utdanning § 2-2.
Når du søker, gjør vi en individuell vurdering av dine kvalifikasjoner til det spesifikke studiet du søker om opptak til. For å få tilbud om studieplass må du dokumentere likeverdige ferdigheter og kunnskaper som andre søkere som får tilbud om plass etter ordinære rangeringsregler.
Utdanning må dokumenteres med vitnemål, kompetansebevis, årskursbevis, karakterutskrift eller lignende fra høyere utdanning, videregående skole eller annen utdanningsinstitusjon.
Realkompetanse i felles allmenne fag dokumenteres med kompetansebevis/vitnemål fra Vg1+Vg2.
Relevant praksis dokumenteres med attest fra arbeidsgiver. Du kan få tilleggspoeng for praksis, med unntak av læretid.
Praksisfortelling der søker gir en generell beskrivelse av hvordan søker har tilegnet seg de ulike målene i læreplanen som legges til grunn for opptakskravet. Praksis eller mer formell kompetansetilegnelse som beskrives må dokumenteres i form av attester, vitnemål, sertifikater, kursbevis eller annet.
- Attester må inneholde start- og sluttdato, stillingsstørrelse, arbeidsoppgaver og signatur fra arbeidsgiver.
- Attesten lastes opp i et ikke-redigerbart format (pdf-fil) sammen med din søknad i søknadsportalen.
- All nødvendig dokumentasjon må lastes opp sammen med din i søknadsportalen.
- Kompetansen som skal tilegnes på dette studiet, ligger på nivå over fagbrev/videregående opplæring. Det er derfor viktig at søkere til realkompetanse har relevant praksis av en slik varighet og art at kompetanse på det aktuelle videregående nivå er ervervet.
Rop ut!
Tilbakemeldinger fra deg som student trenger vi for å sikre forbedringer, standardiseringer og etterlevelse av krav i lov og forskrift.
