Ønsker flere kvinner til takseringsyrket

Cathrine

Takstyrket i Norge går spennende tider i møte. Det er endringer i utdannelser og sertifiseringer, og det stilles stadig nye krav til kunnskapene man må ha som takstmann, eller det som skal hete "bygningssakkyndig".

Takstingeniør Cathrine Yvonne Pedersen forteller hvorfor hun mener flere kvinner bør søke seg til bransjen. 

Cathrine forteller at hun gikk allemennfag på videregående og egentlig hadde tenkt seg en teoretisk rettet vei som sivilingeniør. I løpet av studiet fant ut at hun ønsket en mer aktiv hverdag. Derfor valgte hun å ta takstutdanningen på deltid over to år, samtidig som hun jobbet som sivilingeniør.

- Studiet er på deltid, så det går fint å ta det mens man er i arbeid. Det finnes flere veier å gå for å bli bygningssakkyndig. Selv om jeg har valgt den teoretiske veien via sivilingeniørutdanningen, kan man også gå den yrkesfaglige veien med bygg og anlegg på videregående skole, og sikre relevant fagbrev/svennebrev, som gir grunnlag for opptak til fagskole, forteller hun.

Som bygningssakkyndig er evnen til kritisk tenkning viktig. Minst like viktig som arbeidet med den praktiske takseringen. 

- Uansett hvilen utdanningsvei du tar til takstyrket vil du kommer til å bruke dine styrker, enten de praktiske eller teoretiske. Det er svært få fysiske utfordringer i yrket, det er god lønn og gir utviklingsmuligheter, sier hun.

Takseringsyrket er fleksibelt, du får bruk for ordenssans, ansvarlighet og sosial kompetanse.

- Takseringsyrket spenner over mange forskjellige fag. Det gir en variert arbeidshverdag der man må kunne vurdere skader, og reise rundt å se på boliger. Du kan også jobbe hvor som helst i landet om du er bygningssakkyndig. Behover for bygningssakkyndige er stadig økende da man stadig krever mer dokumentasjon på boligene, forteller Cathrine. 

Takseringsselskapene etterspør kvinner i sine stillingsutlysninger. Så hvorfor har vi så få kvinner i dette yrket? Vi i Norges Eiendomsakademi ønsker å gjøre flere kvinner oppmerksomme på denne karrieremuligheten.

 

Studieveier

Fagskoleutdanningen i taksering er et samarbeid mellom Norges Eiendomsakademi og Fagskulen i Sogn og Fjordane og gir 120 studiepoeng. Utdanningen er heldigital og gjennomføres på tre år, deltid.

Fagskoleutdanningen Bygningssakkyndig for tilstandsanalyse

Vi oppfordrer kvinner og menn fra hele landet til å søke innen 15. april, dette gjøres via samordna opptak.

Du som allerede har fagskolebakgrunn eller ingeniørbakgrunn i byggfaget kan du ta et noe kortere studieløp ved Norges Eiendomsakademi og etter endt utdanning kan du bli sertifisert og bli medlem hos Norsk takst. Også dette er deltidsstudier. 

Studieoversikt takststudier

Med en takstutdanning kan du jobbe med taksering, forsikring/sanering eller byggeteknisk rådgivning. Medlemmene i Norsk takst utfører takstoppdrag over hele landet, på ulike fagfelt som bolig, skade, landbruk, næringseiendom, el-takst og teknologi- og spesialområder.

 

 

Publisert 8. mars 2021.