Takstutdanning gjennom digital fagskole

Nå kan du ta en takstutdanning heldigitalt ved en fagskole som gir deg formell kompetanse som fagskoleingeniør og bygningssakkyndig.

Takstutdanning ved fagskole

Takstutdanning og krav til en grundig tilstandsanalyse

I 2019 vedtok Stortinget endringer i avhendingsloven. Selger kan fra 1. januar 2022 ikke lenger ta forbehold om at boligen «selges som den er». For å imøtekomme dette kravet må selger passe på å dokumentere tilstanden godt nok.

Les: Får nasjonale krav til tilstandsrapporter

Dette vil øke behovet for å innhente gode tilstandsrapporter laget av kompetente bygningssakkyndige, slik at eventuelle feil og mangler avdekkes og beskrives bedre enn det som er vanlig i dag. 

NEAK står for hovedtyngden av takstutdanningen her i landet. Bak NEAK står bransjeorganisasjonen Norsk takst og NITO, Norges ingeniør- og Teknologorganisasjon. For å møte de ventede kompetansekravene, har vi i NEAK etablert et samarbeid med Fagskulen i Sogn og Fjordane.

Dette innebærer at du kan ta en takstutdanning gjennom et utdanningsløp som gir deg oppdatert kompetanse. Du blir gjennom denne takstutdanningen kvalifisert som bygningssakkyndig slik at du kan utføre godkjente tilstandsanalyser for bolig.

Nettbasert utdanning i tilstandsanalyse av bolig

Studietilbudet hører til innenfor fordypningsområdet bygg. Etter det første året begynner du på spesialiseringen du trenger som bygningssakkyndig for tilstandsanalyse. Du får tilgang til et digitalt studieløp som gir 120 studiepoeng fordelt på tre år, deltid.

Dersom du allerede har fagskolebakgrunn eller ingeniørbakgrunn i byggfaget kan du ta et noe kortere studieløp ved Norges Eiendomsakademi. Etter endt utdanning kan du søke om å bli sertifisert hos Norsk takst.

Takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig?

Fageksperter innen taksering har tradisjonelt benyttet tittelen takstmann. Nå benytter mange heller den kjønnsnøytrale tittelen takstingeniør. Mange av de som jobber med taksering har en bakgrunn som bygg ingeniør eller fagskoleingeniør. Tittelen bygningssakkyndig blir benyttet for å titulere en person som kan utføre tilstandsanalyser etter de nye reglene for trygg bolighandel. Du vil se at tittelen er benyttet i forskrift til avhendingslova.

Bli sertifisert takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig

Du blir gjennom vår takstutdanning kvalifisert til å søke om medlemskap og sertifisering i Norsk takst. Å være sertifisert takstingeniør i Norsk takst er et kvalitetsstempel som verdsettes i markedet. Norsk takst tilbyr et unikt fagmiljø, og svært mange gode medlemsfordeler. Dersom målet ditt er å bli sertifisert anbefaler vi at du setter deg inn i deres krav til medlemskap. Du kan også be om en prekvalifisering før du starter på takstutdanningen din.