Etter brannen på Skjærbrygga

Vi ble med to takstingeniører på skadebefaring i Stamsund – et tettsted i Vestvågøy kommune, midt i hjertet av Lofoten.

skadetaksering lofoten

Den idylliske bygda er kjent for å ivareta den tradisjonelle rorbukulturen, som har preget kystkulturen i regionen i generasjoner. Nå er stedet rammet av en tragisk hendelse: Et historisk bygg og landemerke fra 1800-tallet, kjent som Skjærbrygga, er totalskadet i en brann.

Stemningen er preget av alvor.

Denne befaringsdagen starter med et viktig møte mellom forsikringstaker, involverte forsikringsselskaper og skjønnsmenn. I en skjønnssak oppnevnes to skjønnsmenn: én av forsikringstakeren, og én av forsikringsselskapet. Begge er gjerne takstingeniører. Disse to velger en oppmann som skal tre inn dersom skjønnsmennene ikke blir enige. Møtet markerer starten på skjønnsettingen som skal gjennomføres denne dagen.

Ifølge regjeringens nettsider består et forsikringsskjønn i at partene i et forsikringsoppgjør ønsker en uavhengig verdivurdering av det beskadigede objekt for å kunne gjennomføre et skadeoppgjør. Hver av partene kan når som helst i et skadeoppgjør kreve forsikringsskjønn. Adgangen til å velge forsikringsskjønn er ikke nedfelt i lovgivningen eller i annet regelverk, men er en ren privatrettslig avtale mellom partene i en forsikringsavtale. Imidlertid er adgangen til forsikringsskjønn tatt inn i forsikringsvilkårene fra mer eller mindre alle selskap og vilkårene er i praksis identiske selskapene imellom.

Takstingeniørene Sture J. Pettersen og Terje K. Hansen samarbeider tett og effektivt.

Under møtet går de grundig gjennom dokumentasjon som plantegninger, romskjema og fotografier tatt før skaden inntraff. Målet er å utarbeide en detaljert beskrivelse av byggets opprinnelige byggeskikk – slik den var da bygget ble oppført.

Derfor er de særlig interessert i fotografier og annen dokumentasjon som viser konstruksjonsdetaljer og materialbruk fra den tiden. I tillegg skal de kartlegge arealbruk og funksjon, samt lage en oversikt over byggets innredning og utstyr.

Etter møtet går turen videre til skadestedet.

Det har regnet jevnt i dag – slik det ofte gjør når sola holder seg unna Stamsund. Fotografen vår, Ingun, forteller at hun har vært på flere livlige fester her i sine yngre dager. Nå er det flotte bygget knapt til å kjenne igjen. Dersom forholdene tillater det, skal de gå inn i bygningen. Men politiet har allerede gjort det klart: det er ikke forsvarlig i dag.

Alle de involverte er med til skadestedet.

Så setter Sture og Terje i gang med den viktige jobben med å kartlegge skadene på det historiske bygget.

Midt i kaoset henger det: et innrammet bilde som har trosset flammene. Rundt det – sot og rester av det som en gang var et kjært samlingspunkt for mange.

Takstingeniørene arbeider grundig og metodisk. Det er avgjørende for dem å få med seg alle relevante detaljer fra skadestedet.

Et godt kamera brukes for å dokumentere både skadene og de delene av bygget som har klart seg.

taksering av skade kurs

Brygga gir et bedre overblikk over skadene på undersiden av bygget.

De gjør sitt beste for å få oversikt over skadene, men det er ikke lett.

Mange steder er vanskelige å nå.

Takstingeniørene benytter drone for å ta bilder fra luften.

Slik får de en god oversikt over skadene sett ovenfra – noe som er særlig viktig, ettersom det ikke er forsvarlig å gå inn i bygget.

Jo nærmere man kommer, desto klarere blir det – dette er ikke et sted man trygt kan gå inn.

Befaringsdagen nærmer seg slutten, men for Terje og Sture gjenstår fortsatt mye arbeid når de er tilbake på kontoret.

For de erfarne takstingeniørene har det vært en innholdsrik og faglig interessant dag.

Arbeidet med skadeskjønn byr på stor variasjon og faglige utfordringer – noe de setter pris på. Samtidig er de fullt klar over at rammene ofte er preget av alvor og tragedie. En takstingeniør med sertifisering innen skjønn fra Norsk takst gir god trygghet for et riktig resultat.  For å søke sertifisering i Norsk takst må man ha rett kombinasjon av faglig bakgrunn og opplæring. Det er kun takstopplæringen ved Norges Eiendomsakademi (NEAK) og fagskoleutdanningen Bygningssakkyndig ved Fagskulen Vestland som er godkjent av Norsk takst og som kvalifiserer til sertifisering i bransjeorganisasjonen. Kompetansekravene kan du lese mer om på nettsidene til Norsk takst.

Fotograf: Ingun A. Mæhlum.

Kurs i taksering av skade på bygninger og løsøre med skjønn

Kurset gir deg innsikt i hvordan skader på bygninger og løsøre vurderes og dokumenteres. Undervisningen ledes av erfarne eksperter, og etter fullført kurs kan du søke sertifisering i Norsk takst.

taksering av skade kurs