Europeisk kvalitetsstempel for boligtakstmenn

TRVKurs _Norges Eiendomsakademi

NEAK arrangerer kurs som gir NTF-sertifiserte boligtakstmenn muligheten til å søke om en europeisk TRV-status.

- Høsten 2017 kan du ta kurs i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger, forteller kursansvarlig ved NEAK, Andrine Skjeldrum Elgvang. Ingeniør, økonom og takstmann Claus Norsted (bilde over) foreleser på kursene sammen med sivilingeniør og takstmann Erik H. Larsen.

Over 900 takstmenn har sertifikat innen boligtaksering i Norges Takseringsforbund (NTF). Den nye ordningen skal gi medlemmene en tittel som har en internasjonal betydning og anerkjennelse. De som søker om TRV-godkjenning må blant annet ha 6 års ansiennitet og dokumentert erfaring som sertifisert takstmann i NTF.

NTF er medlem i den europeiske takstorganisasjonen The European Group of Valuers Associations (TEGoVA). Gruppen representerer interessene til over 70 000 kvalifiserte takstmenn fra 33 land i Europa.

Kurs _TRV_Erik _H_Larsen

Erik H. Larsen (bilde) var styremedlem i TEGoVAs EVS-utvalg (European Valuation Standards Board), og arbeidet med videreutviklingen av standardene EVS 2012 og EVS 2016. 

- Med en felles europeisk standard blir metodebruk og utførelse av takseringsarbeidet harmonisert. Takseringsarbeid over landegrensene blir sammenlignbart. Markedsforståelse og verdipåvirkende faktorer blir ivaretatt - for eksempel energidirektivers betydning. Kunden er sikret en takst utført av en person med kunnskap, kvalifikasjoner, erfaring og dyktighet, forteller Larsen.

Han legger ikke skjul på at det er krevende ikke bare å opprettholde statusen TRV, men også å utføre alt takstarbeid på en skikkelig måte innenfor det strenge regelverket som TEGoVA krever.

- Regelverket er strengt for at takstmannen skal kunne gi markedet forsikringer om en grunnleggende kvalitet på utførelsen av det produktet de har bestilt. En takstmann med dokumenterbar bakgrunn og erfaring vil bli foretrukket fremfor konkurrenter i markedet. 

 

 

Oppdatert tirsdag 22. august 2017.